Pembaca Setia

Tuesday, July 23, 2013

TAZKIRAH RAMADHAN: TANGAN MANUSIA MEROSAK DUNIA;BILA BERAKHIR?


Kepada yang memerlukan teks original sila email ke jihadin82@yahoo.com 


TAZKIRAH RAMADHAN: TANGAN MANUSIA MEROSAK DUNIA;BILA BERAKHIR?[1]
Muhammad Nuruddin Bashah
Bc Hons Eng UM

Ramadhan adalah bulan untuk memohon pertolongan dan penyelesaian langit bagi menyelesaikan permasalahan manusia.

Ramadhan juga menyaksikan kemenangan sahabat Rasulullah yang berdoa sambil berperang dan perang mereka adalah perang jihad A’zimah bukan rukhsah.


Ada tiga golongan yang doa mereka tidak ditolak:  orang yang berpuasa hingga ia berbuka,  imam yang adil dan  doa orang yang dizalimi.” (HR Tirmidzi 3522)

Sesungguhnya orang yang berpuasa memiliki doa yang tidak tertolak pada saat berbuka.” (HR Ibnu Majah 1743)

Surah Rum 41-42

Telah timbul berbagai kerosakan dan bala' bencana di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak merasakan mereka sebahagian dari balasan perbuatan-perbuatan buruk yang mereka telah lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat) (41)
Katakanlah: "Adakanlah perjalanan di muka bumi dan perhatikanlah bagaimana kesudahan orang-orang yang terdahulu. Kebanyakan dari mereka itu adalah orang-orang yang mempersekutukan (Allah)."(42)

 1. Telah jelas kerosakan di muka bumi adalah berdasarkan kisah pembunuhan pertama Qabil dan Habil. Juga dikatakan oleh Al Fairuzabadi dalam Tafsir Ibnu Abbas bahawa kezaliman Jolanda Al Azadi adalah kejahatan di atas laut[2].
 2. Ibnu Kathir menyatakan bahawa Ibnu Abbas, Ikrimah, As Sudi berkata al barr bermaksud hamparan luas. Manakala istilah al bahri adalah kampung-kampung. Riwayat lain, Ibnu Abbas berkata al bahri adalah kampung di tepi pantai.
 3. Zaid Bin rafi’ berkata ‘zahara al fasad’ bermaksud terhentinya hujan. (Hadis Riwayat Ibnu Abi Hatim).
 4. Majoriti ahli tafsir setuju kerosakan atas muka bumi berdasar ayat ini adalah kekurangan tanam-tanaman disebabkan kemaksiatan[3].

Satu hukum hudud yang dilaksanakan di atas muka bumi lebih baik bagi penduduk bumi daripada mereka disimbahi hujan selama empat puluh pagi[4]

 1. Kata Ibnu Kathir, jika orang jahat mati nescaya para hamba, kota, pokok, binatang dan alam akan berasa tenang.
 2. Kata Prof HAMKA berdasarkan ayat ini[5];
  1. Jangan terpesona dengan bangunan dan prasarana yang besar dan canggih.
  2. Perikemanusiaan hanya menjadi mainan bibir manusia akhir zaman.
  3. Jarak dunia semakin dekat namun hati semakin jauh.
  4. Kemajuan semakin bertambah tetapi manusia sakit jiwa.

Antara Kerosakan akibat tindakan manusia hari ini;

 1. Jerebu
  1. berpunca daripada kebakaran tanah gambut di wilayah Riau, Indonesia
  2. Skala Port Dicson terburuk-335 (hazardous)
  3. Menteri Alam Sekitar Indonesia, Balthasar Kambuaya dakwa 8 syarikat milik rakyat Malaysia menyumbang jerebu guna  cara murah tetapi salah dengan menebang dan membakar hutan untuk mencerahkan kawasan baru bagi ladang mereka[6] 
  4. 8 Syarikat pelabur Malaysia adalah PT Langgam Inti Hiberida, PT Bumi Rakksa Sejati, PT Tunggal Mitra Plantation, PT Udaya Loh Dinawi, PT Adei Plantation, PT Jatim Jaya Perkasa, PT Multi Gambut Industri dan PT Mustika Agro Lestari[7].

 1. Kerosakan ciptaan Amerika
  1. Makanan
                                          i.    Pemanis tiruan membunuh- Aspartame disahkan selamat untuk dimakan oleh FDA di Amerika tetapi sebenarnya boleh menyebabkan kematian kepada pesakit diabetis. Mereka yang mengambil aspartame mengalami wabak kematian mengejut[8].
  1. Ubat
                                          i.    Lebih 50 tahun, Amerika dan media mempromosikan fluorida sebagai bahan selamat dan berkesan bagi mencegah kerosakan gigi (Darlie, Colgate) sebenarnya mereka menyorok fakta sebenar iaitu fluorida boleh meyebabkan kesan jangka panjang kepada kesihatan kita seperti arthritis, kanser, ketidaksuburan, tulang pinggul retak dan kerosakan otak”.
                                        ii.    Penggunaaan fluorida adalah jenayah terbesar yang dilakukan ke atas manusia berbanding dengan jenayah-jenayah lain – Profesor Albert Schatz (Penerima Anugerah Nobel Mikrobiologi)”[9]

  1. Penyakit/vaksin
                                          i.    Sebelum Amerika Syarikat menjadi negera, mereka telah hapuskan Red Indian guna  penyakit cacar dengan pengedaran selimut dan sapu tangan yang dijangkiti kuman cacar.
                                        ii.    CIA sebarkan  jutaan nyamuk pembawa penyakit pada penduduk Cuba. Mereka menyebarkan penyakit demam berdarah yang membunuh 188 orang dibawah projek "MKULTRA".[10]

  1. Uji kaji manusia seperti binatang
                                          i.    Dr Shiro Ishi- seorang ahli mikrobiologi dan Leftnan Jeneral Unit 731, (unit perang biologi Jepun). Pada 1932, mula eksperimen projek  rahsia tentera Jepun. 1936, Unit 731 terbentuk. Ishii membangun  penjara makmal di luar kota Harbin, Cina[11].
                                        ii.    Diampun oleh Amerika (sebenarnya ditaja Yahudi Freemason) dan kajian diambil alih oleh Pentagon!

 1. Perang
  1. Perang Perancis –Mali
                                          i.    21 januari 2013 yang lalu, Pasukan Perancis dengan kerjasama kerajaan Mali, mulai memasuki kota Diabaly
                                        ii.    Perancis ini dikaitkan dengan laba dunia kerana bumi Mali memang kaya dengan Uranium dan emas[12]
  1. Perang Somalia-Etopia
                                          i.    Somalia kini kerajaan Persekutuan Peralihan yang diterajui oleh Presiden Hassan Sheikh Mahmoud iaitu pemerintah Federal Republic of Somalia.
                                        ii.    Mujahidin As Shabab dijadikan kambing hitam.
                                       iii.    campur tangan Ethiopia di Somalia pada 2006/2007[13].

 1. Huru hara
  1. Tragedi Boston
                                          i.    pengeboman marathon di Boston 16 April 2013
                                        ii.    seramai 88% melaporkan pengalaman negatif dalam kehidupan seharian, media, wacana dan dasar politik. Walaupun persepsi Amerika Syarikat sebagai model kebebasan beragama dan toleransi menarik ramai manusia ke negara itu, realitinya amat bercanggah.
                                       iii.    Profesor William Odom, mantan Pengarah NSA di zaman Presiden Reagan: “Pemerintahan AS  sendiri memiliki sejarah mendukung pengganas dan AS juga menggunakan taktik teroris sambil membohongi dunia bahawa mereka memerangi pengganas[14].
                                       iv.    Kajian PEW- Majoriti orang  muda AS tidak percaya Islam adalah memihak kepada keganasan berbanding agama-agama lain, manakala separuh daripada rakyat berusia 50 tahun percaya Islam adalah lebih cenderung untuk menggalakkan keganasan.

  1. Tragedi genosid Amerika
                                          i.    Genosid  di Sekolah Dasar Sandy Hook di Newtown, Connecticut pada 14 Disember 2012 lalu. Sebanyak 26 nyawa melayang dalam tragedi itu, antaranya 20 orang kanak-kanak  berusia 6 hingga 7 tahun[15].
                                        ii.    14 Disember 2012, Adam Lanza membawa ratusan peluru, guna senapang ibunya jenis lagi senapang Bushmaster yang menggunakan 0.223 peluru berkaliber.
                                       iii.    National Rifle Association (NRA) pernah membuat undian talian elektronik dan hasil menunjukkan, 68% atau dua pertiga responden setuju penggunaan senjata.

  1. Morsi diguling
                                          i.    Diguling pada 4 Julai 2013 melalui pengisytiharaan jeneral Abdul Fatah As Sisi[16].
                                        ii.    Mansour Adly (Kristian) Hakim sekular jadi Presiden sementara.
                                       iii.    Disebab pungutan tandatangan desak pilihanraya awal, gerakan Tamarrud, campurtangan Israel, AS.


  1. Parti Awami Bangladesh menangkap Jamaat Islami.
                                          i.    Parti Awami pilihanraya Bangladesh 2007 janji akan tangkap semua terlibat kes rogol dan bunuh sepanjang kemerdekaan bangladesh 1971.
                                        ii.    Ulama’ dijadikan kambing hitam.
                                       iii.    Sheikh Hasina buang Islam dalam perlembagaan[17].

 1. Sukan maksiat
  1. Rogol dalam bersukan
                                          i.    Megat Farzeril Faiz Megat Razali, 19, Mohammad Shaizzad Md Shafie, 19, dan Adib Adha Ismail, 18, atlet bola baling lelaki Sukan Malaysia (SUKMA) 2013 dituduh  merogol seorang pegawai pengiring pasukan bola baling  di UPM 4 Julai 2013[18].
  1. Rebut tiket, mudharat

 1. Pengharaman Shisha
  1. Fatwa haram Shisha Negeri Perlis. Melaka haramkan sejak 2009.
  2. Mudharat lebih daripada rokok.
  3. Sebelum abad ke 14 umat islam tidak ketagih tembakau.
  4. Penemuan tembakau akhir kurun ke-14, dunia Eropah telah berkembang pesat. Masyarakat barat telah ketagih  selama 200 tahun sebelum merebak ke dunia umat Islam.
  5. Tembakau – satu ritual Red Indian. Orang Indian ini menghisap rokok untuk mendapatkan asapnya bagi tujuan pemujaan ruh baik dan menghindarkan ruh jahat.
  6. Rodrigo De Jares perintis  perniagaan tembakau, di Cuba. Pada tahun 1556-1558 rokok mula diperkenalkan ke Perancis, Sepanyol dan Portugal sehingga tersebar  seluruh dunia.
  7. En. Mohd Fakri bin Mohd Noor, PRO Lembaga Tembakau Negara, Kota Bharu Kelantan yang telah berkhidmat hampir 20 tahun berkata tembakau bukan tumbuhan asal rantau ini. Tumbuhan tembakau seperti getah dibawa masuk ke Tanah Melayu sepanjang penjajahan Inggeris[19].
  8. Industri tembakau mempunyai hubungan yang erat dengan gerakan Yahudi melalui dasar kapitalisme.

 1. TTPA
  1. Keghairahan Malaysia
  2. IMF dan Bank Dunia menjadikan penswastaan ini sebagai dasar untuk diterima pakai.
  3. Tesco, Carrefour, Giant, Court Mamoth, AIA, ING, Ikea, Burger King, MacDogal, Shell, Esso – semua ini adalah milik pemodal antarabangsa. Semua ini dipaksakan ke atas pasaran kita melalui perjanjian World Trade Organisation (WTO) yang memaksa negara Dunia Ketiga membuka pasaran pemodal antarabangsa.
  4. sama seperti perjanjian-perjanjian East India Company yang telah dibuat oleh Sultan Johor dengan Raffles pada tahun 1819 dahulu. Sama seperti perjanjian Sultan Kedah dengan Francis Light pada tahun 1786. Sama seperti Perjanjian Pangkor 1874 yang akhirnya Tanah Melayu jatuh ke tangan British.

 1. Hiburan melampau
  1. http://berita-harian-online.com/hiburan-melampau-punca-keruntuhan-akhlak-remaja/
  2. http://www.kualalumpurpost.net/tilamtualapuluhan-kondom-pusat-hiburan-melampau/
  3. https://www.facebook.com/pages/Kami-Bantah-Hiburan-Melampau-di-UTHM/258750960835219
  4. http://aburedza.wordpress.com/tag/hiburan-melampau/
  5. http://www.keadilandaily.com/himpunan-belia-saji-hiburan-melampau-ketepi-kerohanian/
  6. http://siffusuffi.blogspot.com/2011/03/gerakan-anti-hiburan-melampau-geram.html

[1] Teks Tazkirah Ramadhan untuk kegunaan  tahun 2013 Masihi, 1434 Hijriyah
[2] Tafsir Ibnu Abbas, Abu Thahir Muhammad Bin Ya’kub Al Fairuzabadi,. 2011 (Jilid 3)
[3] Tafsir Ibnu Kathir, susunan Dr Abdullah Bin Muhammad , Pustaka As Syafii, 2010.
[4] Riwayat Imam Ahmad, an-Nasai dan Ibnu Majah dari Abu Hurairah. Menurut Imam as-Suyuti; hadis ini adalah sahih. Lihat; al-Jami’ as-Saghir, Imam as-Suyuti, no. 3689
[5] Tafsir Al Azhar, Prof Dr Hamka, Jilid 7,Pustaka Nasional,  (muka 5533)
[8] Banyak Dalam minumen Pepsi Diet, Cola Diet atas nama kurang gula.
[9] Deadly Mist, Jerry D. Gray, PTS, 2013
[10] Ibid
[11] Ibid
[19]Tulisan Pensyarah Kias, Mohd Azhar bin Abdullah http://www.kias.edu.my/fatwarokok08-1.htm

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...