Pembaca Setia

Sunday, December 23, 2012

Tragedi Hiroshima dan Nagasaki; Siapa Petualang?


Tragedi Hiroshima dan Nagasaki; Siapa Petualang?
Muhammad Nuruddin bin Bashah
Silibus Sejarah Dunia Tingkatan 4 yang dipelajari oleh seluruh rakyat Malaysia hanya akan memahamkan kita bahawa Perang Dunia II hanya berjaya ditamatkan selepas pengguguran dua butir bom pemusnah bernama The Little Boy di Hiroshoma dan The Fat Man di Nagasaki pada Ogos 1945. Kita mungkin tidak didedahkan bahawa Perang Dunia II yang juga dimainkan oleh Nazi telah menyerah kalah kepada Berikat lebih awal lagi.

Malah maklumat selepas perang menemui fakta sebenar berkenaan kekalahan Pakatan Paksi yang sebenarnya memang telah jelas dan ketara sekali. Hal ini boleh dilihat bagaimana keadaan Jepun yang mulai menyerah kalah dalam beberapa operasi di kawasan tertentu termasuk menarik keluar tenteranya daripada lokasi asal.

Jepun yang juga bersedia dalam pelan operasi bom atomnya sendiri sebenarnya telah berusaha untuk menampilkan hasrat untuk berunding selepas mendapati perang tidak menyebelahi mereka lagi. Namun begitu kenapa bom atom dibuang ke Jepun dan tidak kepada Jerman yang menjadi tulang belakang Pakatan Paksi[1]? Kenapa perundingan tidak dijadikan wadah pilihan utama pemimpin yang terlibat apabila melihat tanda-tanda kekalahan pada pihak musuh sebaliknya memilih kaedah pemusnahan massa yang cukup dahsyat malah memberi kesan yang berdekad lamanya!

Kesalahan dan dosa Jepun VS balasan yang diterima.
Jepun tetap bersalah kerana beraja di mata bersultan di hati sepanjang kempen Perang Dunia II yang disertai oleh empayar tersebut. RJ Rummel menganggarkan kematian akibat serangan Jepun sekitar 5,424,000 orang.
Jika dipecah mengikut negara:
China 3,695,000;  Indochina 457,000,  Korea 378,000  Indonesia 375,000; Malaya-Singapura 283,000; Filipina 119,000, Myanmar 60,000 dan Kepulauan Pasifik 57,000.
Rummel menganggarkan kematian  Tahanan Perang dalam jagaan Jepun sekitar  539,000 yang jika diperincikan  mengikut negara:
China 400,000; Indochina-Perancis 30,000; Filipina 27,300; Belanda 25,000; Perancis 1,000; UK 13,000; jajahan Britain 11,000; AS 10,700; Australia 8,000[2].
Sejarawan Chalmers Johnson telah menulis bahawa "Jepun telah menyembelih sebanyak  30,000,000 nyawa di  Filipina, Melayu, Vietnam, Kemboja, Indonesia dan Burma, sekurang-kurangnya 23 juta daripada mereka adalah etnik Cina.”

Daripada "60,000" tawanan perang Tentera India yang ditawan di Singapura, 11,000 mati dalam kurungan[3].

Terdapat 14,657 kematian di kalangan 130,895 rakyat awam akibat kebuluran dan penyakit[4].
Apa pula balasan yang diterima Jepun selepas tragedi atom? Letupan di Hiroshima telah mengorbankan lebih 66,000 nyawa dan menyebabkan lebih 69,000 orang lagi cedera. Nasib yang serupa telah menimpa penduduk Nagasaki dimana lebih 39,000 terkorban dan 25,000 orang tercedera. Malah 600 ribu rakyat Jepun terbunuh akibat dibom oleh tentera Berikat[5]. Manakala 2 juta tentera Jepun maut.

Little Boy: A Gun-Type Atomic Bomb (Hiroshima)

Little Boy: A Gun-Type Bomb 3D cut-away


Yahudi berusaha mendorong kepada perang.
Yahudi yang dibahaskan atas nama pemodal atau pemegang kuasa kapital dalam tulisan-tulisan forensik sejarah perang telah didapati sebagai petualang utama yang menjurus dunia ke kancah peperangan.
Dr Yusuf Al Qaradhawi pernah memetik satu syair arab yang berbunyi
Pada zaman ini orang yahudi mencapai hasrat tertinggi,
Mereka hidup mulia dengan harta melimpah ruah,
Bahkan ada yang emnjadi penasihat raja,
Wahai penduduk Mesir,
Saya nasihatkan agar kamu semua menjadi yahudi sahaja,
Sebab seluruh dunia kini menjadi Yahudi[6].
Suatu ketika dahulu Yahudi juga menjadi konspirator kepada pakatan menghancurkan dakwah Nabi Muhammad semasa mereka masih terlibat dengan perjanjian perdamaian di Madinah.
Buktinya, terdapat 4 golongan Yahudi di dalam Madinah,
  • Bani Qainuqa di dalam kota (Iktiraf perjanjian)
  • Bani Nadhir, Bani Khaibar dan Bani Quraizah di pinggir kota Madinah (tidak mahu mengiktiraf Piagam Madinah, tetapi terpaksa akur).
  • Yahudi yang berjiran dengan Madinah seperti Bani Auf, Bani Najjar, Bani Harits, Bani Sa’adah, Bani Jasyim, Bani Aus dan Bani Tsa’labah (terpaksa akur dengan Piagam Madinah).
Bagaimana mereka mencetus perang di zaman Nabi[7]?
  1. Yahudi Bani Qainuqa' diusir dari Madinah setelah terjadi peristiwa yang mengaibkan seorang Muslimah yang disingkap auratnya.
  2. Kemudian Yahudi Bani Nadhir mewujudkan ketegangan dalam negara dan berkonspirasi dengan musuh terutama selepas tentera Islam tewas dalam Perang Uhud. Setelah diusir mereka melakukan konspirasi dengan kaum kafir Quraisy dan musyrik lainnya untuk menyerang Madinah dalam Perang Ahzab.
  3. Bani Quraizah diperangi tentera Islam apabila mencabuli Piagam Madinah dengan bersekongkol dan merancang dalam Perang Ahzab.
  4. Yahudi Khaibar, ditewaskan tentera Islam setelah mereka cuba berkonspirasi dengan Yahudi Makkah. Rasulullah menyerang mereka, setelah 15 hari balik dari Perjanjian Hudaibiyah.
  5. Kelompok-kelompok Yahudi ini walaupun mereka tidak kuat, tetapi tetap melancarkan perang saraf, mewujudkan ketidakstabilan dalam negara dan mampu mempengaruhi musuh-musuh Islam.
Makalah ini cuba berbincang isu projek bom atom yang memusnahkan ratusan ribu nyawa di Jepun akibat ada desakan dan galakan daripada pemodal kapitalis Yahudi antarabangsa. Antara buku berbahasa Melayu yang mengupas konspirasi Yahudi dalam penyediaan bom atom dan pengheretan dunia ke dalam Perang Dunia II  ini adalah seperti karya Sabaruddin Hussein yang bertajuk Konspirasi Yahudi Perang dan Penaklukan terbitan PTS Islamika Sdn Bhd.

Yahudi melagakan kuasa Kapitalisme dan Komunisme.
Para pemilik modal Yahudi telah melihat tanda-tanda akan berakhirnya Perang Dunia II. Negara yang terlibat telah lumpuh, dan Stalin yang asalnya berpakat dengan Amerika dan Britain pula bertekad untuk mengadakan serangan besar-besaran ke Eropah Barat dan akan menyerbu Amerika untuk menghancurkan musuh dan memperluas sayap pengaruh Komunisme ke seluruh dunia[8].
Kuasa pemodal mendesak Amerika memilih Jepun sebagai mangsa bom atom untuk menakut-nakutkan Soviet Union pada ketika itu tanpa mengira akibat dari senjata membinasakan yang baru pertama kali akan muncul saat itu.
Bernard Baruch dan para pemilik modal Yahudi antarabangsa berusaha menekan Presiden Roosevelt untuk menggunakan bom atom, walaupun  Jeneral Mac Arthur dan para negarawan Amerika lainnya menentang penggunaan senjata itu[9]. Senjata jahanam itu yang jatuh pertama kali di kota Hiroshima tidak dapat dielakkan lagi penggunaannya, dan bom kedua jatuh di kota Nagasaki. Jepun segera menyerah kepada sekutu beberapa hari setelah jatuhnya bom atom itu. Setelah itu, propaganda besar-besaran segera beredar untuk memberikan justifikasi atas peristiwa biadab tersebut.

Jepun telah sedia menyerah kalah.
Kekalahan Jepun sebenarnya sudah dicium baunya sebelum bom atom itu dijatuhkan lagi. Ini dikemukakan oleh jenderal Mac Arthur sendiri, sebagai panglima tertinggi pasukan Amerika Syarikat di Timur Jauh. Hal yang sama juga diucapkan oleh para Panglima Tinggi Amerika lainnya. Sumber perisikan yang lain menunjukkan adanya isyarat, bahawa Jepun sudah mencuba berkali-kali untuk menyerah, dan bersedia memasuki meja perundingan damai, tetapi ditolak oleh pihak yang berniat menjatuhkan bom atom tersebut[10].
Jatuhnya bom atom telah mengakhiri Perang Dunia II. Dunia terbelah menjadi dua blok, iaitu Stalin Komunisme dan dunia Barat Kapitalisme, sesuai dengan perjanjian Teheran, Malta dan Potsdam[11].
Jika dibaca komentar daripada laman www.guerrillaexplorer.com pula, ia mencatatkan bahawa sebelum bom atom di Hiroshima, Presiden Harry Truman adalah menyedari hakikat bahawa Jepun bersedia untuk menyerah selagi Maharaja Hirohito dibenarkan untuk menjaga kedudukan beliau dan tidak dipaksa untuk dibicarakan kerana jenayah perang.

Tujuan dikebalkan kedudukan Hirohito adalah atas alasan untuk mengekalkan ketenteraman di Jepun selepas perang itu berakhir. Presiden Truman tetap berkeras agar penyerahan tanpa syarat dan ingin meneruskan cita-cita ke hadapan dengan pengeboman.

Akan tetapi selepas Jepun menyerah kalah, Maharaja Hirohito dibenar pula untuk menjaga takhta dan mengelak diri daripada pendakwaan. Hal ini menimbulkan persoalan apakah tujuan sebenar  bom atom digugurkan ke Jepun jika syarat Maharaja diterima sedangkan pada awalnya Amerika tidak mahu melayani kehendak maharaja Jepun?[12]

Konspirasi ini sama sahaja apabila maklumat dan rekod kajian kejam Kem 731 Jepun di China diambil oleh tentera Amerika malah maklumat itu diperkembang oleh Amerika untuk meneruskan usaha senjata biologi Jepun. Lebih menghairankan, si pembunuh kejam Jeneral Shirō Ishii seolah diampunkan dan hanya menerima hukuman penjara dengan layanan istimewa. Ternyata Amerika memasuki perang bukan untuk keadilan sebaliknya untuk menghancurkan manusia atas desakan kapitalis Yahudi.

Begitu juga kesan Perang Dunia II. Patani negara umat Islam kekal berada di genggaman Siam akibat Tengku Mahyudeen yang membantu British melalui Force 136 ditipu oleh British. Kehendak baginda tidak dilayan British walaupun janji ditabur. Inilah sikap penjajah!

Malah Supreme Komander Dwight Eisenhower, Jeneral Tentera Douglas MacArthur, Armada Laksamana William Leahy, Brigadier Jeneral Carter Clarke, dan Armada Laksamana Chester Nimitz kesemuanya tidak bersetuju dengan pengguguran bom atom. Dalam sepucuk surat kepada Presiden Truman, Armada Laksamana Leahy mengatakan:
"Penggunaan [bom atom] di Hiroshima dan Nagasaki adalah bantuan material dalam peperangan kita menentang Jepun. Jepun sudah dikalahkan dan bersedia untuk menyerah. Akibat sekatan laut berkesan dan pengeboman yang berjaya dengan senjata konvensional. Kemungkinan maut peperangan atom pada masa depan adalah menakutkan. Perasaan saya sendiri adalah pertama kali kita menggunakannya, kita telah menerima etika biasa pada zaman  Gelap (Eropah). Saya tidak diajar untuk berperang dalam bentuk sebegitu dan  peperangan tidak boleh dimenangi dengan  memusnahkan wanita dan kanak-kanak. "~ Ketua Turus Armada Laksamana William D. Leahy, kepada Presiden Truman.

Kesan bom ini amat dahsyat. Menurut laman Jurnal Malaysia, ujian bom atom yang pertama telah di lakukan pada 16hb Julai 1945 di Socorro, New Mexico, A.S. Bom yang dikenali sebagai "Trinity" menghasilkan kuasa letupan bersamaan 20 Kiloton TNT. Ujian bom ini menunjukkan bermulanya era atom/nuklear.

Ujian Bom Hidrogen yang pertama telah di lakukan pada 1hb November 1952 di salah sebuah "Pulau Elugelab", di Republic Marshall Island. Kod "Ivy Mike" digunakan untuk operasi ini dan ujian ini telah menghasilkan tenaga letusan 10.4 Megaton TNT iaitu 750 kali ganda lebih kuat dari letusan bom atom Hiroshima. Kuatnya letusan ini telah menyebabkan Pulau Elugelab telah hilang dari peta dunia[13]!

Dalam buku bertajuk The Decision to Use the Bomb, Gar Alperovitz menulis  bahawa hampir setiap rakyat Amerika dan penasihat tentera Amerika mencadangkan agar  Truman menerima syarat Jepun. Tetapi Truman memilih untuk mendengar cakap James Byrnes yang asing dan minoriti. Dalam perbincangan  Persidangan Potsdam 1945 ada mencatat sesuatu[14].

"Byrnes yang bertanggungjawab menggalak Truman untuk menangguhkan Persidangan Potsdam dan mesyuarat dengan Stalin sehingga mereka boleh tahu, pada persidangan itu, samada  bom atom telah berjaya diuji. Walaupun pada Persidangan Potsdam eksperimen terbukti berjaya dan Truman menasihatkan Stalin bahawa senjata baru pemusnah besar-besaran kini berada  Amerika, yang Byrnes diharapkan akan membuat Stalin terdiam daripada membuat apa-apa tuntutan yang berlebihan atau aktiviti melawan Amerika  dalam tempoh selepas perang. "~ John Denson , The  Hiroshima Lie.

Di akhir tahun 1945, Jepun telah kehabisan kapal terbang untuk menyerang mahupun bertahan. Pesawat Amerika boleh terbang ke mana - mana  yang  mereka  kehendaki  dan menjatuhkan bom sesuka hati mereka. Bandar-bandar seperti Tokyo, Nagoya, Osaka, Kobe dan Yokohama musnah   akibat   pengeboman  ini . Hakikatnya,  Jepun sudah  tewas   dan   hampir menyerah kalah. Jabatan Luar Jepun telahpun secara rasmi memaklumkan kepada Rusia pada 13hb Me 1945 bahawa Maharaja Jepun ‘sangat inginkan keamanan’ dengan Kuasa Bersekutu.

Hirohito / Emperor Shōwa
裕仁 / 昭和天皇
Mengikut adat Bushido (kod ketenteraan Jepun), kewajiban untuk taat dasn sekiranya Maharaja menerima kekalahan ini, sudah tentu perintah  ini   akan dijalankan  segera  dan dipersetujui secara total oleh tentera Jepun. Rusia walau bagaimanapun  telah   menolak   gerakan diplomatik ini atas sebab-sebab strategik kerana mengikut Perjanjian Yalta, ia akan berperang dengan Jepun tiga bulan selepas kekalahan Jerman dan mereka ingin meraih keuntungan dari itu.
Perisikan Amerika mengetahui rancangan diplomatik ini namun Projek Manhattan diteruskan juga. Mereka bimbang Jepun akan menyerah kalah sebelum bom tersebut boleh digunakan. Dua kota di Jepun yang dipilih itu dibiarkan tanpa sebarang pengeboman ke atasnya untuk dijadikan sebagai sasaran ujian. Rakyat Jepun dijadikan tikus putih pakatan jahat antarabangsa!

Bom atom petaka dunia.
Pada 2 Ogos 1939, seorang ahli fizik  bernama Albert Einstein mengutus surat kepada Presiden AS, Franklin D. Roosevelt, menyatakan bahawa AS harus terlebih dahulu menciptakan bom atom sebelum didahului Jerman.
Sebelum itu 12 September 1933, seorang ahli fizik  Hungary yang terbuang  di Britain bernama Leo Szilard semasa melalui kota London mendapat ilham mengenai fizik nuklear. Setelah mengetahui bahawa Jerman mulai melakukan penelitian terhadap pembelahan nukleus atom, Szilard pun memujuk Albert Einsteins menulis surat kepada Presiden Roosevelt, mendesak AS untuk segera membuat bom atom[15].
Einstein and Dr. Szilard in 1939.


Leo Szilard dan Einstein 1939 
Pada 19 Oktober 1939, Presiden Roosevelt secara rasmi menandatangani dokumen pengesahan pengembangan senjata nuklear. Dua hari kemudian, Amerika Syarikat  membentuk “Jawatankuasa Pengembangan Senjata Atom” yang diberi kod S-11.

Pada Jun 1942, rancangan pengembangan bom atom AS secara rasmi dimulakan. Kerana berpangkalan  di wilayah Manhattan, maka projek tersebut dikenali sebagai “Manhattan Project”. Pada tahun yang sama juga  pusat uji  nuklear dibangunkan di padang pasir yang luas di New Mexico, dan diberi nama Makmal  Los Alamos.

Walaupun beliau  yang merintis projek  bom atom tapi beliau  tidak setuju kalau penemuannya digunakan untuk memusnahkan kehidupan manusia. Beliau mengajak Einstein untuk menemui Presiden Roosevelt tapi harapannya tidak terlaksana kerana Presiden lebih dahulu meninggal dunia pada  12 April 1945[16].
Szilard  menemui Presiden baru Truman tapi presiden tidak setuju untuk menamatkan projek  dan menugaskan seorang politikus James Byrnes mengancam para saintis yang bekerja di projek Manhatthan bahawa mereka tidak akan dibayar jika tidak menyelesaikan projek segera. Szilard menulis:

Saya rasa dunia ini akan lebih tenteram jika manusia  seumpama saya dilahirkan di Amerika sebagai politikus dan Byrnes lahir di Hungary sebagai ahli fizik. Jika keadaan begitu pasti  bom atom tidak akan wujud dan pihak Amerika serta Soviet tidak akan berlumba mencipta senjata.

Semasa  tentera AS menduduki wilayah bahagian barat Jerman, dan mendapati bahawa fasiliti  nuklear NAZI hanya sekadar kajian makmal sahaja malah  belum ada projek pembuatan senjata nuklear. Setelah Einstein mengetahui hal itu, beliau  segera meminta agar White House  membatalkan penggunaan senjata nuklear. Tujuh orang ilmuwan terkenal AS ketika itu juga mengirimkan surat untuk meminta Pemerintah AS agar tidak menggunakan bom atom.

Akan tetapi pihak tentera dan politik Amerika yang dirasuk pemodal yahudi berkeras untuk menggunakan bom atom agar Perang Pasifik dapat segera diselesaikan, dan tentera AS tidak terus menerus kehilangan nyawa tentera.

Pada 1950, ketika Amerika Syarikat  mengumumkan akan mengembangkan senjata nuklear yang berkuasa  lebih dahsyat lagi, juurterbang pesawat pemantau cuaca semasa pengeboman Hiroshima, Mayor Claude Issely, telah membunuh diri untuk menyatakan sikap protesnya!

Kapten Kermit Beahan, juruterbang yang menjatuhkan bom atom di atas Nagasaki, sebelum meninggal dunia ia menyuarakan isi hatinya:  “Semoga akulah orang terakhir di dunia ini yang menjatuhkan bom atom!”
Oppenheimer yang mengetuai projek Manhattan  sendiri  terkejut. Pada pandangan beliau, dua kuasa 
nuklear umpama  "dua kala jengking dalam botol, setiap satu mampu membunuh , tetapi peperangan tidak lagi akan mempunyai menang dan kalah, melainkan mangsa sahaja kerana semua pasti mati akibat nuklear. Bapa Bom Atom itu juga mengumumkan secara terbuka bahawa beliau menentang cadangan untuk membangunkan lagi bom atom.

Selepas tamatnya Perang Dunia-II,  Oppenheimer dilantik menjadi pengarah Institute for Advanced Study di Princeton University pada tahun 1947. Beliau juga menjadi pengerusi Jawatankuasa Penasihat Umum dalam Suruhanjaya Tenaga Atom, atau AEC, dari tahun 1947 hingga 1952. Sejak dilantik ke badan tersebut,  beliau mula menentang sebarang pembangunan bom dan senjata yang berkuasa nuklear serta  mula membenci kekejaman perang yang mengorbankan banyak nyawa yang tidak berdosa seperti yang berlaku di Hiroshima dan Nagasaki.
Eistein juga dikatakan menyesal kerana membantu membangunkan projek Manhattan ini. Namun begitu ada pandang sisi lain bagi mengenalpasti niat sebenar Einstein untuk terlibat dalam agenda berbahaya ini. Malah ada yang mengatakan penyesalannya hanyalah sandiwara.
Para penulis barat mengatakan komitmen beliau adalah untuk Zionisme. Ronald W. Clark menyatakan dalam bukunya Einstein; His Life And Times, Avon, 1971,  dalam halaman 377, "Beliau (Einstein) sedang berkempen dengan Zionis untuk kampung halaman baru yahudi di Palestin. " Pada mukasurat 460, Clark memetik kata-kata  Einstein, "Sebagai seorang yahudi, saya mulai sekarang perlu menyokong usaha yahudi Zionis."

Jepun kalah sebelum menerima pukulan Atom

Dalam satu tulisan Karl T. Compton  betajuk If the Atomic Bomb Had Not Been Used yang disiar melalui laman The Atlantic , beliau menceritakan wacana beliau bersama beberapa jurutera Jepun daripada Tentera Jepun[17].
 Kata mereka di Hiroshima, bom atom yang membunuh kira-kira 80,000 orang, menghapus  kira-kira lima kilometer persegi, dan merosakkan tambahan sepuluh batu persegi bandar. Di Nagasaki pula mangsa maut ialah sekitar 45,000 nyawa dan kawasan yang rosak adalah lebih kecil daripada Hiroshima kerana konfigurasi bandar.
Jikka dibandingkan dengan serangan  dua pesawat pengebom Amerika B-29 setiap kali serangan sahaja mampu  mengorbankan kira-kira 125,000 orang rakyat Jepun.
Daripada 210 batu persegi Tokyo, 85 batu persegi bahagian terpadat penduduknya  telah dimusnahkan sepenuhnya. Bilangan mangsa yang terpaksi meninggalkan  Tokyo adalah jauh lebih besar daripada penduduk di  Chicago.
Apabila ditanya kepada jurutera Jepun tersebut adakah  Jepun sudah menerima pukulan  sebelum peristiwa bom atom? Jawapan beliau adalah ‘Ya”.

Dalam sebuah artikel panjang bertajuk The Untold Story yang ditulis oleh Eustace C. Mullins  beliau menyatakan ada kenyataan daripada Ketua Eisenhower, yang merupakan seorang Komander tertinggi tentera Amerika, yang boleh dibaca melalui buku bertajuk Eisenhower karya  Stephen E. Ambrose, Simon & Shuster pada  mukasurat 426.

Menurut buku tersebut Setiausaha Perang Henry L. Stimson telah  memberitahu Eisenhower berkenaan kewujudan bom atom itu di Amerika. Eisenhower segera diselubungi perasaan resah dan murung. Apabila Stimson berkata Amerika Syarikat mencadangkan untuk menggunakan bom itu untuk  menentang Jepun, Eisenhower menyatakan beliau percaya bahawa Jepun telah dikalahkan dan menjatuhkan bom benar-benar tidak diperlukan, kedua beliau berfikir bahawa negara Amerika harus mengelak mengejutkan dunia dengan  penggunaan (senjata atom). 'Stimson telah kecewa dengan sikap Eisenhower. Tiga hari selepas pertemuan itu, Eisenhower terbang ke Berlin, untuk  bertemu dengan Truman dan penasihat utama beliau. Eisenhower tetap berikan pandanbgan yang sama terhadap menggunakan bom, dan sekali lagi telah diabaikan[18].

Menurut Eustace C. Mullins  juga, sekitar tahun 1930-an, Jerman dan Jepun mempunyai sebilangan saintis untuk pembangunan pembelahan nukleus. Dalam kedua-dua negara ini, pemimpin-pemimpin mereka tegas melarang mereka untuk terus penyelidikan mereka. Adolf Hitler berkata dia tidak akan membenarkan sesiapa sahaja di Jerman untuk bekerja mencipta apa-apa senjata yang tidak berperikemanusiaan.

Maharaja Jepun membiarkan saintis beliau tahu bahawa dia tidak akan meluluskan apa-apa senjata berbahaya. Ketika itu Amerika Syarikat tidak memiliki saintis dalam bidang pembelahan nukleus atom. Atas desakan pemodal Yahudi, mereka mendesak para saintis Jermen yang tidak puas hati agar  menghubungi rakan-rakan di Amerika Syarikat, untuk mendapat sokongan kerajaan Amerika dalam kerja-kerja mencipta senjata.

Amerika sengaja cari alasan untuk berperang
Menurut laman sesawang Kompasiana.com yang memetik beberapa kajian terkini menyatakan bahawa penyerangan terhadap Pearl Harbor memang sengaja dibiarkan oleh Roosevelt, yang telah mengetahui rancangan serangan dahsyat   tersebut.

Roosevelt yang merupakan rakan karib pemodal yahudi sebenarnya-sudah teringin untuk turut serta dalam konflik  Pasifik, namun belum mendapat keizinan Kongres. Beliau juga tertekan kerana kempennya sebelum ke kerusi Presiden ialah "Anak-anak  anda tidak akan dikirim menuju ke Konflik luar baik  di mana sahaja.[19]"

Berbulan-bulan pada tahun serangan itu terjadi, Amerika  terus memprovokasi Jepun dengan menghentikan eksport, sekatan embargo dan menghalang  Jepun melintasi Terusan Panama. Menteri Urusan Perang, Henry Stimson, dalam buku hariannya pada  16 Oktober 1941 menulis berkenaan jawapan yang ‘sulit’ untuk menjustifikasikan bahawa Jepun adalah pihak yang salah.

Amerika memang ingin aktif dalam Perang tersebut untuk menyelamatkan The City of London yang teruk dibelasah Hitler. Kemasukan Britain ke Perang Dunia II juga diketahui ramai disebabkan tekanan kapitalis yahudi di The City sehinggakan kemusnahan akibat perang merosakkan aset dan ekonomi pemodal di Amerika juga. Hal ini menyebabkan Amerika perlu mencipta alasan agar dunia merestui Amerika memasuki Perang Dunia II yang asalnya tiada kaitan dengan mereka.  Peristiwa Pearl Harbour berakhir dengan kejadian bom atom di dua kota, yang kala itu sebagai kota industri bagi Jepun, Hiroshima dan Nagasaki.

Muhammad Nuruddin bin Bashah
017 6291368

[1] Pencipta bom ini adalah seorang Yahudi, mustahil bom ini akan digugurkan di Jerman iaitu tempat asas ekonomi yahudi antarabangsa. Oppenheimer Dilahirkan di New York, ibu bapanya berketurunan  Yahudi Jerman. Oppenheimer memasuki Harvard College pada tahun 1922 dan memperoleh ijazah dalam hanya tiga tahun, dengan pengkhususan dalam bidang kimia. Beliau bekerja dengan  beberapa ahli fizik yang menyiasat fenomena.
[2] R. J. Rummel. China's Bloody Century . Transaction 1991
[3] Ian Dear & MRD Foot, The Oxford Companion to World War II (2001) p. 443
[4] Van Waterford, Prisoners of the Japanese in World War II, McFarland & Co., 1994
[5] Jika ada yang bertanya adakah Jepun tiada hasrat untuk membangunkan projek senjata nuklear atau mereka tiada kemahiran dalam bidang tersebut, ternyata mereka salah. Nama yang paling kerap dikaitkan dengan projek perang nuklear Jepun adalah Nishina. Bermula pada tahun 1931, Dr Yoshio Nishina mengasas Makmal Institut Rikken bagi Kimia dan Fizik berhampiran Tokyo. Pada tahun 1936, beliau membina sebuah siklotron 26 inci untuk menjalankan penyelidikan nuklear asas. Tahun berikutnya 1934, beliau membina yang lebih besar 60 inci siklotron dan kemudian membeli siklotron ketiga pada tahun 1938 dari University of California. Pada bulan Oktober 1940, Nishina digalakkan oleh Pegawai Tentera yang kuat bersemangat kebangsaan, Lt Kolonel Niizuma Seiichi untuk menyediakan laporan mengenai status senjata nuklear. Niizuma menjaga Bahagian Senjata Baru di Biro Hal Ehwal Millitari. Selepas membaca laporan Nishina Lt General Takeo Yasuda menyimpulkan usaha membina bom adalah praktikal. Pada bulan Julai 1941, Nishina dibiayai oleh Tentera Empayar Jepun untuk mewujudkan Nichi, atau Sun Project.
[6] Dr Yusuf Al Qaradhawi, Bukan Muslim Dalam Masyarakat Islam, ABIM  (1999) memetik daripada Al Hasan bin Al Khaqan daripada kitab As Suyuti Husnu al Muhadharah.
[8] Lihat buku William G. Carr Yahudi Menggenggam Dunia (halaman 131)
[9] Bernard Baruch adalah kapitalis Yahudi berpengaruh di Amerika. Lihat di http://id.wikipedia.org/wiki/Daftar_politikus_Yahudi-Amerika
[10] Ibid 7
[11] Yahudi yang mencipta dua ideologi ini. Makalah ini tidak mampu membahas secara panjang lebar kemunculan dua ideologi ini yang sengaja dicipta untuk melagakan dunia. China yang diperintah oleh Chiang Kai Sek beraliran kapitalisme tidak dibantu oleh Amerika yang sealiran kerana didesak oleh Yahudi. Yahudi mahukan Stalin terus mara dan membantu kemenangan Revolusi Komunis China pada 1949 agar dunia berjaya dibelah kepada dua blok yang bakal melariskan jualan senjata, makanan, dan ubatan tajaan Yahudi antarabangsa.
[14] Setiap pemimpin dalam Perang Dunia II memiliki penasihat yang berasal daripada komplot Yahudi atau Freemason. Misalnya Hitler menerima tekanan dan acaman daripada pegawai kanan Nazi yang paling ekstrin bernama  Karl Ernst Haushofe yang berbangsa Yahudi. Di Britain, Dumvell dan kolonel Ramsey menyampaikan peringatan kepada Perdana Menteri Britain Chamberlain tentang   bahaya Yahudi  yang menguasai politik dan ekonomi Britain yang mendesak kerajaan memulakan perang. Tidak hairan jika di Amerika wujud watak seperti James Byrnes yang bersekongkol dengan Yahudi antarabangsa/Zionis.Beliau merupakan penasihat dan Setiausaha kepada Trauman. Sebelum itu, Bernard Baruch iaitu penasihat kepada Roosvelt juga merupakan kapitalis yang berkaitan dengan Yahudi dan mendesak Roosvelt untuk menyediakan plan atom.
[15] Walaupun Projek Manhantan diketuai oleh Oppenheimer  tetapi Leo Szilard yang di lahirkan pada tanggal 11 februari 1898 di Hungary yang merintis program tersebut dan disokong oleh Einstein. Leo  lahir dari keluarga Yahudi tahun 1899 dan ayahnya seorang jurutera. Szilard meninggalkan tanah kelahirannya ke Berlin tahun 1919 untuk belajar teknik kimia namun akhirnya pindah ke bidang fizik dan mendapat gelaran doktor. Bulan Mac 1933 setelah Hitler berkuasa dan perang yang dikobarkan oleh Nazi Jerman dia terpaksa pergi ke Inggeris kemudian pindah ke Amerika. Pada usia 35 tahun Szilard sudah menunjukkan keahliannya dia juga termasuk salah satu tokoh yang pertama kali mengenalkan konsep cycotrom dan mikroskop elektron.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...