Pembaca Setia

Saturday, December 28, 2013

Pemergian seorang Tokoh Guru Al Quran; Ustaz Said Saaban

Allahyarham Ustaz Said Saaban adalah seorg insan yg byk berjasa pd hidup saya.Beliau lah yg mengesan dan mengajar bakat taranum saya sejak Darjah 5 dulu. Beliau mengasuh bakat alquran saya sejak itu.

Krn jasa beliau juga,saya bpeluang melangkah kaki ke SMKA Al-Mashoor (L).Di Almashoor,walau lewat mlm,sanggup lagi beliau menyemak bacaan alquran saya.Masih saya ingat lagi,ketika saya Tingkatan 1 pd Tahun 1995,masa itu saya dijemput oleh JAKIM utk membuat persembahan bacaan al-quran di Majlis Sambutan Maal Hijrah di Stadium Negara,sanggup beliau menjadi teman sebilik dgn saya,menemani saya di mana saja utk pastikan saya boleh membaca dgn baik.

Sungguh,krn didikan beliau juga, saya jadi manusia pd hari ini.Lewat ptg semalam,Allah menjemput beliau kembali bertemu Allah.Hari ini adalah pertemuan terakhir saya dgn Almarhum Tuan Guru saya yg saya hormati ini.Hidupnya utk alquran.Hanya Allah dpt membalas jasamu wahai Tuan Guruku.

Moga Allah mengampuni dan merahmatimu wahai Tuan Guruku. Alfatihah
-----------------------------------------------------

Zarifi adalah sahabat saya sejak Tingkatan 1 di Al Mashoor. Kerana bakat dan suara taranum beliau saya ingin mendekati pelajar low profile ini di sekolah walaupun saya tidak setaraf beliau dan rakan-rakan dlam bertaranum...jelas jasa dan bakti Ustaz Said bukan sedikit. Beliau sanggup keluarkan wang sebagai hadiah saban waktu jika ada mana-ana pelajar yang membaca Al Quran dengan baik.

Ustaz Said juga adalah warden sekolah yang memahami kehendak dan kebajikan pelajar. 

Semoga ruh Ustaz Said bersemadi bersama para pejuang agama. Manakala sahabat saya Zarifi saya doakan kebahagiaan dan kejayaan kepada beliau.

Muhammad Nuruddin Bashah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...